+420 381 205 309 info@raselina.cz

Dusíkaté vápno – hubí vajíčka slimáků i původce houbových chorob

534_1.jpg

11. 09. 2014

Často se nás lidé ptají, zda dusíkaté vápno likviduje slimáky a plzáky, kteří v posledních letech velmi ničí naše zahrady. Naše odpověď zní následovně.

Dusíkaté vápno likviduje vajíčka těchto nepříjemných plžů v půdě, také hubí či odpuzuje další škůdce, jako jsou háďátka, bejlomorky, drátovci, ponravy a mnohé další. Navíc likviduje původce houbových chorob (např. nádorovitost košťálovin), hubí klíčící plevele a semena plevelů, urychluje zrání kompostů a zvyšuje dostupnost vápníku pro rostliny.

Kdy a jak dusíkaté vápno použít?

Toto pozvolně působící granulované hnojivo, jehož dominantními prvky jsou dusík a vápník, se rozhodí na vlhkou půdu a zapraví do ní. Proto nedoporučujeme dusíkaté vápno volně rozhazovat mezi zasazené rostliny, kde již není možnost zapravit ho do země. Jsou dva názory, kdy ho použít. Jedna skupina odborníků je pro použití na podzim, druhá zase pro použití koncem zimy, tedy koncem února či března. Nejvíce se používá pro desinfekci a vyhnojení půdy ve skleníkách, kdy se po aplikaci rostliny vysazují za tři týdny.

Hodně pěstitelských úspěchů přeje Rašelina a.s.

Zanechte svůj komentář k článku

0 komentářů
Informace o ochraně osobních údajů
  • Prozatím nebyly vloženy žádné komentáře.

Ostatní články, které by se vám mohly líbit