+420 381 205 309 info@raselina.cz

Mučenka (Passiflora)

390_1.jpg

01. 08. 2011

Mučenka se stává čím dál více oblíbenou květinou pro pěstování doma.

Tato teplomilná subtropická rostlina pochází z Jižní i Severní Ameriky a jako původní druh se vyskytuje i v Asii a v Austrálii. Do Evropy byla dovezena misionáři v období baroka a patřila mezi oblíbené pokojové rostliny.

Její pěstování se nikterak neodlišuje od běžných pokojových rostlin. Vyžaduje kvalitní zeminu pro pokojové rostliny a častější rosení, a to hlavně v panelákových bytech nebo v místnostech se suchým vzduchem. Nezapomínejme na to, že patří mezi popínavé rostliny, takže je velmi důležité upevnit do květináče či do jeho bezprostřední blízkosti vhodnou oporu. Přihnojování provádíme především na jaře a v létě hnojivem pro pokojové rostliny. Přihnojovat stačí jen jednou maximálně dvakrát do měsíce. Zálivka záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu v bytě. Zemina v květináči by neměla nikdy zcela vyschnout, a zároveň nesmí stát rostlina ve vodě. Dle mé zkušenosti mohu napsat, že mi mučenka vydržela i 14 dní bez zálivky. Poté ovšem dost zežloutla a opadala. Trvalo to asi měsíc než zcela zezelenala a obrostla. Doba květu začíná od dubna do pozdního podzimu. Podle mé zkušenosti, mohu vřele doporučit přihnojovat jednou za měsíc Kopřivou plus, a to jak zálivkou, tak i na list. Aplikaci na list provádějte s menší koncentrací Kopřivy plus než při zálivce.

Na zimu se doporučuje mučenku sestříhnout, nehnojit a mírně omezit zálivku. Teplota by neměla klesnout pod 15°C.

Pro ty, kteří mají zahradu či balkón nebo terasu, bude určitě velmi vhodné umístit mučenku přes léto ven. Snese i přímé slunce, ovšem musíme ji přivykat postupně. To znamená, že ji nejprve umístíme do stínu a postupně začneme přemisťovat na slunné stanoviště.

Zanechte svůj komentář k článku

0 komentářů
Informace o ochraně osobních údajů
  • Prozatím nebyly vloženy žádné komentáře.

Ostatní články, které by se vám mohly líbit